De keuze van uw draadloos internetsnelheid en draadloos internetpaket

Als u besluit een draadloos internetpaket te kopen zult u een behoorlijk aantal aanbiedingen tegenkomen, waardoor de keuze voor het juiste paket soms erg lastig kan zijn. Maakt u zich daarover geen zorgen, want wij zullen u bij uw keuze helpen en er voor zorgen dat u het paket aanschaft dat het beste bij u past! Internet providers (of internet service providers, ISP’s) voor draadloos internet zijn vaak mobiele telefonie bedrijven en soms aanbieders van vaste internetverbindingen. Voor wat betreft de snelheid zijn de draadloos internet paketten vaak 3.6 Mbps, 4.5 Mbps of 7.2 Mbps. De juiste snelheid voor u is afhankelijk van uw wensen, maar als u geen fanatieke gamer bent dan zullen de lagere snelheden van 3.6 en 4.5 Mbps al meer dan voldoende zijn voor u.

Er zijn verschillende soorten paketten te verkrijgen op de markt, te weten:

  • Pay as you go (PAYG) draadloos internet
  • Draadloos internet op contractbasis (abonnement)
  • Starter kits
  • Laptop deals

PAYG draadloos internet

Deze paketten zijn te vergelijken met prepaid mobiele telefonie aanbiedingen. U kunt een USB dongel in de winkel kopen en u heeft dan direct toegang tot internet. Wanneer u door uw pre-paid tegoed heen bent zal uw internetverbinding worden verbroken en zult u uw tegoed weer aan moeten vullen. De meeste ISP’s zullen nog wel toegang verlenen tot de website waar u uw tegoed aan kunt vullen.

Draadloos internet op contractbasis (abonnement)

U tekent een contract met de aanbieder van draadloos internet, waarmee u vastzit aan een abonnement van meestal 1 of 2 jaar. U krijgt dan een gratis dongel en u heeft een maandelijkse bandbreedte tot uw beschikking variërend van 1GB tot 15GB (afhankelijk van uw abonnement). Als u in een maand meer download dan zult u een bedrag extra moeten betalen bovenop uw maandelijkse abonnementskosten. U kunt te allen tijde uw maandlijks verbruikte bandbreedte inzien door op een beveiligde pagina in te loggen waar u alle informatie aangaande uw account kunt terugvinden.

Starter Kits

Dit zijn echte prepaid deals. U koopt een USB dongle met een bepaalde hoeveelheid data toegang welke geldig is gedurende een bepaalde periode (meestal 3 maanden tot 1 jaar). Wanneer uw data toegang verbruikt is of niet meer geldig is kunt u door opwaarderen (zoals met PAYG draadloos internet) weer verder surfen.

Laptop deals

Voor dit type deal moet u ook een contract tekenen waarmee u een ‘gratis’ laptop met dongel krijgt, alles wat u nodig heeft om online te kunnen komen. Abonnementen lopen meestal gedurende 18 tot 24 maanden en zijn vaak ook duurder, omdat u naast de dongel ook een laptop krijgt.

ISP’s bieden zelden draadloos internet aan voor een vast bedrag ongeacht hoeveel u online bent. Zulke deals worden meestal door aanbieders van vaste internetverbindingen aangeboden. Uw bandbreedte welke in GB’s (gigabytes) wordt uitgedrukt is in feite het aantal credits dat u kunt verbruiken terwijl u internet. Door het downloaden van films, muziek en programma’s zult u veel bandbreedte verbruiken. Dus hoe meer u van plan bent om te downloaden, hoe groter de bandbreedte is die u nodig heeft. Als u niet veel download zult u aan 6GB bandbreedte al meer dan genoeg hebben.

Om u een betere indruk te geven de verschillende internetsnelheden volgt hier een tabel waarin wordt weergegeven wat de gemiddeld benodigde tijd is om een webpagina (500 kb) te openen, wat de downloadtijd van een gemiddeld mp3 muziekbestandje (5 MB) is en welke kwaliteit van videostream u kunt bekijken zonder enige vertragingen te ervaren:

Draadloos internetsnelheid en wat het voor u betekent
Snelheid Tijd nodig om een pagina te openen Tijd nodig om een mp3 bestand te downoloaden Video stream kwaliteit
3.6 Mbps 0.2 sec 28 seconden Medium
4.5 Mbps 0.1 sec 20 seconden Medium
7.2 Mbps Direct 5 seconden Medium
>7.2 Mbps Direct Direct TV Quality

Deze table is gemaakt met de aanname dat u altijd op maximale snelheid kunt surfen, dit is niet altijd het geval.

In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van verschillende bandbreedtes en wat u daarmee kunt doen. U kunt het maximum aantal gemiddelde webpagina’s dat u kunt openen vinden en het maximum aantal te downloaden mp3 muziekbestanden.

Gebruikelijke bandbreedtes voor draadloos internet
Bandbreedte Max. Aantal gemiddlede pagina’s dat te openen is Aantal mp3 bestandjes dat te downloaden is
1 GB 10,500 205 (20 albums)
2 GB 21,000 410 (40 albums)
6 GB 63,000 1229 (120 albums)
15 GB 157,000 3072 (300 albums)

De table toont enkele gebruikeleke bandbreedtes voor draadloos internet en wat u ermee kunt doen.