De Mbit vs. Mbyte valkuil

Het volgende wordt misschien een beetje een technisch verhaal, maar het is belangrijk dat u het verschil tussen Mbit en Mbyte kent om te voorkomen dat u een internetverbinding koopt die 8 keer trager is dan u eigenlijk had verwacht.

Er zijn veel mensen die Mbits en Mbytes erg verwarrend vinden en daarom volgt eerst een uitleg van deze beide termen. Computers communiceren met behulp van een zogenaamde ‘binaire code’. Dit is een reeks van nullen en enen en elke reeks staat voor een letter of een cijfer. Elk nulletje of eentje wordt een bit (afkorting: b) genoemd. Elke reeks bestaat uit 8 bits en wordt een byte (afkorting: B) genoemd. Hoeveelheden data worden in bytes uitgedrukt, terwijl de doorvoersnelheid van data wordt uitgedrukt in het aantal bits per tijdseenheid.

De meeste mensen zijn wel bekend met bytes, maar niet met bits. En dit heeft tot gevolg dat er veel verwarring bestaat rondom de snelheid van internet. Dus: 1 MB(yte) = 8 Mb(it). De internetproviders geven internetsnelheden altijd weer in bits. Ondanks dat het lijkt alsof men zo handig inspeelt op het feit dat de meeste mensen niet goed bekend zijn met termen uit de PC technologie is dit toch geen misleiding (immers, hoet is gewoon de afspraak om het zo weer te geven). Wanneer wordt gesproken over bandbreedte (hoeveelheid data) dan moeten internetproviders dit echter weergeven in bytes.

Hoe kan ik snel zien of er over bits of bytes wordt gesproken?

Dit is heel eenvoudig. Byte wordt altijd met een hoofdletter afgekort (oftewel: GB = gigabyte), terwijl bit altijd met een kleine letter wordt afgekort (oftewel: Gb = gigabit). Uw internetprovider is er dus niet op uit om u te misleiden, maar gebruikt dus termen en afkortingen die voor de gemiddelde PC-gebruiker erg verwarrend kunnen zijn.

Echte versus theoretische internetsnelheid

Iets anders wat ook vaak voor verwarring zorgt is de snelheid van het internet dat men aanschaft. Deze verwarring wordt veroorzaakt door de techniche eigenschappen van een breedbandverbinding. Wanneer u een breedband internetverbinding koopt, krijgt u een bepaalde bandbreedte of snelheid van uw verbinding. Maar deze snelheid geeft geen garantie voor de snelheid waarmee u daadwerkelijk zult kunnen internetten. Afhankelijk van het type breedband internetverbinding dat u heeft kan de snelheid door verschillende oorzaken variëren. Bij mobiel breedbandinternet via een dongel kan de snelheid variëren door de hoeveelheid dataverkeer die op dat moment in uw omgeving via uw internetprovider loopt en door de sterkte van het signaal. Ondanks dat de snelheid van internet niet gegarandeerd kan ik u verzekeren dat aanbieders van mobiel internet hun uiterste best doen om de maximale snelheid te leveren, omdat anders hun klanten weg zullen lopen naar de concurrent. Dit zal ook in de meeste contracten en op de meeste aankopen vermeld staan. Als u denk dat uw draadloze internetverbinding regelmatig lager is dan wat u heeft aangeschaft, neem dan altijd cintact op met uw aanbieder. Meestal zijn ze dan zeer bereid om u te helpen met uw probleem onder het mom van alleen een tevreden klant is een goede klant.

Proberen internetaanbieders hun klanten te misleiden?

In geen van beide gevallen is er ssprake van misleiding. In het geval van internetsnelheid zou het kunnen dat ooit opzettelijk de afspraak is gemaakt om het weer te geven in bits, zodat het aanbod aantrekkelijker lijkt door het hogere getal.

In het geval uw internetprovider niet de snelheid van uw verbinding wil garanderen dan doen ze dat om zich te beschermen tegen allerlei rechtzaken in het geval van een technische storing of overbelasting van het netwerk. Dit betekent niet dat uw internetprovider niet zijn uiterste best zal doen om de maximale snelheid te leveren, ze kunnen alleen niet garanderen dat u altijd en overal deze maximale snelheid haalt.