Is draadloos internet veilig?

Veiligheid is altijd belangrijk en zeker wanneer het gaat om de bestanden die zijn opgeslagen op uw computer. Het gebruik van draadloze verbindingen kan erg onveilig zijn, zelfs wanneer uthuis bent. Iedereen die in de buurt is kan uw verbinding afscannen en proberen om u te ‘hacken’: om in uw computer te komen en gebruik te maken van uw internetverbinding. Er zijn veel meldingen van gehackte Wi-Fi netwerken, maar draadloos internet veel veiliger. Sterker nog, de huidige mobiele draadloos internetverbindingen behoren tot de meest veilige verbindingen die er zijn.

Wat maakt mobiel draadloos internet zo veilig?

De technologie die wordt gebruikt voor mobiel draadloos internet is afkomstig van de mobiele telefonie. Veiligheid van telefoonverbinding is altijd belangrijk geweest en aanbieders van mobiele telefonie hebben er alles aangedaan om deze veiligheid te kunnen garanderen. Met dezelfde technologie zijn mobiele draadloos internetverbindingen veel veiliger dan internet via een normaal draadloos netwerk.Uw verbinding is gecodeerd; de structuur van draadloos internet is gelijk aan dat van een GSM netwerk. Er wordt een 128 bits codering gebruikt, wat inhoudt deze niet te breken is! Dit is hetzelfde als wanneer u een WEP of WAP codeerapparaat zou gebruiken om de veiligheid van uw verbinding te vergroten.

Wanner u gebruik maakt van een router beschikt u niet meer over deze gecodeerde verbindingen tussen uw router en de verbonden computers en daarom gaat de veiligheid van uw verbinding omlaag door het gebruik van een router. U kunt de veiligehid van uw verbinding via een router wel verbeteren.

Het grootste risico bij het gebruik van mobiel draadloos internet is echter verlies of diefstal van uw dongel. Iedereen wie uw dongel in handen krijgt kan gebruik maken van uw internetverbinding totdat het tegoed op is of, wanneer u een abonnement heeft, onbeperkt met een torenhoge rekening bovenop uw maandlijkse abonnementskosten tot gevolg. Laat het daarom altijd direct aan uw internetaanbieder weten wanneer uw dongel is gestolen. Deze kan het gebruik van de dongel dan blokkeren.

Samenvattend is mobiel draadloos internet erg goed beveiligd doordat het gecodeerd is. Daarom loopt u geen enkel risico zolang u uw dongel niet kwijt raakt. Het opzetten van een draadloos netwerk om uw internetverbinding te delen brengt wel veiligheidsrisico’s met zich mee, maar veel mensen maken hier gebruik van zonder enig probleem.